Smalec... w chlebie?Izabela JanoszekIzabela Janoszek

Smalec... w chlebie?

Wegetarianie muszą czytać etykiety produktów nawet w piekarniach! To ostrzeżenie słuchaczki Radia Bielsko.Dla nas to był szok. Na etykiecie chleba wiejskiego przeczytaliśmy, że jednym z jego składników jest tłuszcz wieprzowy - relacjonuje słuchaczka.

Pani Kinga jest weganką, od lat nie je mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Z daleka więc omija sklepy mięsne. Uważnie czyta etykiety produktów spożywczych. Do tej pory nie sprawdzała jednak składników pieczywa. To zmieniło się niedawno, gdy odwiedziła jedną z piekarni w Czechowicach-Dziedzicach. Posłuchaj

Nigdy nie dodaje tłuszczu wieprzowego do chleba wiejskiego - przekonuje właścicielka piekarni. Pani Halina twierdzi, że to nieporozumienie, drukarska pomyłka na etykietach. Posłuchaj

Każdy z klientów może zapoznać się z recepturą danego chleba - dodaje pani Halina. W piekarni jest specjalna teczka, a w niej wszystkie niezbędne informacje.

A jak sytuacja wygląda w Bielsku-Białej? Czy tłuszcz wieprzowy jest składnikiem chleba wiejskiego? Nie -odpowiada Agnieszka Miksa z jednej z piekarni. Smalec wchodzi w skład receptury chleba kaszubskiego. Takiego jednak w tej piekarni się nie piecze. Posłuchaj

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1

Nagranie 2

Nagranie 3



Zobacz inne wiadomości tego autora: