Pączki, pączusie - zjemy ich dzisiaj 7 tys. TON!
Agnieszka DąbrowskaAgnieszka Dąbrowska

Pączki, pączusie - zjemy ich dzisiaj 7 tys. TON!

Dziś cała Polska żyje pączkami. Od tych klasycznych z marmoladą, przez nadziewane toffi, czekoladą, owocami, adwokatem i tak dalej, i tak dalej. Okazuje się, że ta lista jest coraz dłuższa.Cukiernie są dziś oblegane. Żeby tradycji stało się zadość, w Tłusty Czwartek trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Janina Bronowska, szefowa piekarni Czernichów, przyznaje że do tego dnia przygotowują się w firmie znacznie wcześniej, robiąc ogromne zakupy. Od wczoraj cukiernicy są w ferworze pracy. Dziś pomaga kto może - wszystkie ręce na pokład, żeby tylko zadowolić klientów. A to nie łatwe zadanie, bo w modzie już nie tylko pączki z marmoladą. Posłuchajcie!
 
W liczbach wygląda to tak, że dziś w sumie Polacy pochłoną około 7 tysięcy TON pączków, które zrobiono z 2,5 tysiąca ton mąki, 500 ton cukru i 25 milionów jajek. Co ciekawe, najdroższa w produkcji tego przysmaku nie jest mąka, masło, nawet nie konfitura z róży, a sam proces stworzenia pączka i praca, która została w to włożona. To aż 1/5 jego ceny.

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Zobacz inne wiadomości tego autora: