Listeners:
Top listeners:
play_arrow
Radio BIELSKO Przeboje non-stop
play_arrow
Radio EXPRESS FM Prawdziwa Lokalna Stacja
play_arrow
Radio DISCO Zawsze w rytmie!
play_arrow
Radio MEGA Mega Przeboje!
play_arrow
Radio NUTA Same dobre nuty!
Cieszyńskie ciasteczka ponownie przyciągną uwagę miłośników tradycji. W niedzielę ( 14 grudnia) w Zamku Cieszyn spotkają się osoby, które chcą zaprezentować swoje najlepsze wypieki. Organizatorzy zapowiadają atmosferę pełną zapachów świątecznych przypraw i wspomnień związanych z regionalną kulturą.
W XIX-wiecznych zapisach pierwsze cieszyńskie ciasteczka pojawiały się jako niewielkie, twarde placuszki przygotowywane z mąki i wody, czasem z dodatkiem miodu. Z biegiem lat, pod wpływem kuchni austriackiej, czeskiej i niemieckiej, zaczęły przyjmować bardziej zróżnicowane formy. W regionie mówi się dziś o ponad stu rodzajach tych wypieków. Receptury przekazywane są kolejnym pokoleniom, a ich wygląd i smak zachwycają nie tylko lokalnych mieszkańców.
Zamek Cieszyn zaprasza na dziewiętnastą edycję wydarzenia, które co roku gromadzi miłośników regionalnych smaków. To okazja, by odświeżyć stare przepisy, posłuchać porad najbliższych i przygotować zestaw wypieków zgodnych z tradycją. Warunkiem udziału jest przygotowanie małych, klasycznych ciasteczek charakterystycznych dla regionu.
Jury weźmie pod uwagę zgodność z tradycją, estetykę i staranność wykonania, różnorodność form, smak oraz sposób podania. Uczestnicy, których wypieki wyróżnią się pod tym względem, mogą liczyć na atrakcyjne nagrody.
Konkursowe ciasteczka należy dostarczyć w niedzielę (14 grudnia) do Transgranicznego Centrum Informacji Turystycznej w Cieszynie (obok repliki tramwaju). Organizatorzy będą je przyjmować w godzinach od 10 do 13.
Ogłoszenie wyników odbędzie się tego samego dnia o godzinie 16:00 w Oranżerii Zamku Cieszyn.
Autor: Ewelina Kroczek
Copyright Radio BIELSKO