Żywiec

Pascal proponuje: tiramisu na żywieckiej krówce

today31.10.2023 14:43

Tło
share close

Jedno z dań, które zaproponował żywczanom Pascal Brodnicki to tiramisu „po żywiecku”. Znany kucharz dał pokaz gotowania na dziedzińcu Starego Zamku.

Mniej więcej 20 lat temu Pascal był już w Żywcu, podczas Światowego Festiwalu Kwaśnicy, aby ocenić tę właśnie zupę. To sprawiło, że postanowił pójść w stronę kapusty i jako pierwsze danie przygotował bigos.

Był to bigos na bazie kapusty kiszonej, z dużą ilością przypraw, w tym kolendry, kminu, natki pietruszki czy sosu sojowego. Do garnka trafiły też grzyby – prawdziwki i pieczarki. No i kiełbasa – oczywiście żywiecka. Taki bigos najlepiej smakuje z zimnym, żywieckim piwem. Mówi Pascal Brodnicki. Posłuchaj

Po głównym daniu przyszła kolej na deser. Tutaj Pascal zaproponował włoskie tiramisu, ale w żywieckim wydaniu. Było to tiramisu gruszkowe, z kremem, który powstał na bazie żywieckiej krówki i z dodatkiem żywieckiego piernika. Posłuchaj

Kucharz odwiedził Żywiec w ramach projektu "Żywiec – miasto mnóstwa możliwości". Miasto pozyskało milion złotych na realizację tego programu z Funduszu Rozwoju Regionalnego. W jego ramach planowana jest organizacja wydarzeń społeczno-kulturalnych z udziałem ciekawych gości, przedstawicieli branży turystycznej, przedsiębiorców oraz mieszkańców. Spotkanie z Pascalem było pierwsze. 



Napisane przez: Beata Stekla