Listeners:
Top listeners:
play_arrow
Radio BIELSKO Przeboje non-stop
play_arrow
Radio EXPRESS FM Prawdziwa Lokalna Stacja
play_arrow
Radio DISCO Zawsze w rytmie!
play_arrow
Radio MEGA Mega Przeboje!
play_arrow
Radio NUTA Same dobre nuty!
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu zorganizowano pierwszy powiatowy konkurs kulinarny pod nazwą „Żywieczyzna na talerzu”. To wydarzenie wyjątkowe nie tylko dla samej szkoły, ale i dla całego powiatu – po raz pierwszy młodzi adepci sztuki kulinarnej z regionu zmierzyli się w bezpośredniej rywalizacji na poziomie ponadpodstawowym – mówi Adam Zoń, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych. Jak dodaje, to wydarzenie historyczne, bo jeszcze nigdy wcześniej nie zorganizowano w powiecie takiego przedsięwzięcia na tym poziomie edukacyjnym.
play_arrow
Perełki na talerzu Paweł Chudecki
W konkursie udział wzięły trzy placówki: Zespół Szkół Agrotechnicznych w Moszczanicy, Zespół Szkół Zawodowych z Milówki oraz gospodarze – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Żywca. Uczniowie samodzielnie opracowali receptury, które następnie zrealizowali w szkolnej pracowni gastronomicznej.
Młodzi kucharze zaprezentowali autorskie dania inspirowane kuchnią regionalną, a ich umiejętności oceniała niezależna komisja złożona z doświadczonych szefów kuchni.
Komisja konkursowa przyznała trzy główne miejsca:
Uczniowie przygotowali potrawy według własnych receptur, a dania oceniano m.in. za smak, prezentację oraz zgodność z tradycją kulinarną regionu. Dla zwycięzców przygotowano puchary oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Autor: Paweł Chudecki
today25.10.2025, 06:05 5
Kilka minut gry wstępnej z książkami, które warto przeczytać. Lokalni autorzy, cenione gwiazdy literatury, wciągające historie i tytuły, które na długo zostają w pamięci.
close
Copyright Radio BIELSKO