powiat cieszyński

Dymfoki w roli głównej

today18.10.2024 14:24

Tło
share close

Kulinarna bitwa o Złoty Kociołek. Wydarzenie gromadzi pasjonatów kuchni regionalnej.

W Ustroniu pachnieć będzie pieczonkami. To za sprawą drugiej edycji Mistrzostw Ustronia w Pieczeniu Dymfoków. 

 
Mistrzostwa odbędą się w sobotę, 19 października na terenie parafii Ewangelicko-Augsburskiej przy ul. Orłowej 2 w Dobku. Start o godz. 10.00.

Dymfoki, inaczej nazywane prażonkami albo pieczonkami, przygotowuje się tradycyjnie w żeliwnym kociołku na ognisku. W konkursowe szranki staną lokalne drużyny, które powalczą o nagrodę główną – Złoty Kociołek. 
 

II Mistrzostwa Ustronia w Pieczeniu Dymfoków to nie tylko okazja do prezentacji swoich umiejętności kulinarnych, ale i promowania tradycyjnej kuchni Śląska Cieszyńskiego.

Napisane przez: Magda Marchińska