Miasto nad Sołą i Koszarawą na kartach nowego przewodnika. Dostaniesz go za darmo.
Bogata historia żywieckich Habsburgów, opisy pomników, rzeźb i kapliczek. Liczne trasy spacerowe zahaczające o perły architektury, zachwycający opis wielu wydarzeń, a także kuchnia i przepisy na najbardziej unikatowe dania regionalne takie jak prażuchy, królik po żywiecku, czy też słynne, choć przez wielu zapomniane, podkowy żywieckie – to tylko kilka wątków, które znajdziemy w nowym przewodniku o nazwie “Oprowadzam po Żywcu i okolicach”. To prawdziwa gratka dla miłośników lokalnej tradycji i kultury. Na przewodnik składa się pięć rozdziałów, które opowiadają o Żywcu, jego zabytkach i wydarzeniach z miastem związanych.
Szczegóły najnowszego wydawnictwa zostaną omówione podczas spotkania 30 lipca (niedziela), które odbędzie się w siedzibie Żywieckiego Centrum Wolontariatu przy ul. Kościuszki 3. Początek o godz. 10.00.
Spotkanie będzie także okazją do podjęcia inspirującej tematyki wolontariatu w turystyce, kierowanej w szczególności do osób młodych, które chciałyby wcielić się w rolę przewodników po mieście, jednocześnie dzieląc się swoją wiedzą i pasją. Oprócz tego, w trakcie spotkania zostaną zaprezentowane szczegóły wrześniowych warsztatów dla wszystkich wolontariuszy, którzy zechcą rozwijać umiejętności związane z turystyką.
Spotkanie odbędzie się w ramach programu "SMART ŻYWIEC – (r)ewolucja", który jest wspierany przez Stowarzyszenie Paramus (organizatora spotkania) oraz program "Rozwój Lokalny" ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz budżetu państwa.
W trakcie spotkania organizatorzy rozdadzą 700 egzemplarzy przewodnika “Oprowadzam po Żywcu i okolicach”.