Mafia z Ustronia
fot.: Polish barbecue Mafia
Izabela JanoszekIzabela Janoszek

Mafia z Ustronia

Około 100 ekip z całego świata będzie walczyło, w przyszłym tygodniu, w Tennessee w Stanach Zjednoczonych w mistrzostwach świata w BBQ czyli barbecue. Informujemy o tym dlatego, że na mistrzostwa wyjeżdża ekipa kucharzy z Ustronia!
Nazywają się Polish Barbecue Mafia i zamierzają tytuł mistrzów świata wywalczyć! Trzy lata temu zdobyli już mistrzostwo Polski w tej gastronomicznej dyscyplinie. Tytuł najlepszych w kraju dał im z kolei przepustkę na wyjazd na światowy czempionat. Jakimi daniami chcą przekonać do siebie jury w USA?
 
- Będziemy robić typowo wiślańskie danie, tak zwaną żebroczkę. Uznaliśmy, że wszyscy będą robić mięsa, a my zrobimy ziemniaki zmieszane z mięsem. Później, po daniu regionalnym będzie deser. Chcemy zrobić szarlotkę, ale lekko podwędzaną, bo chcemy ją zamknąć w słoiczku i wpuścić tam dym z wędzonego jabłka – opowiada kapitan ustrońskiej ekipy Adam Kajfosz. Posłuchaj
 
- Kurczakiem zajmie się na mistrzostwach Bartek, żeberka wieprzowe będzie robił Jarek, łopatkę wieprzową Tomek, a mostkiem zajmę się ja – dodaje. Drużyna z Ustronia przygotowuje się do mistrzostw świata w BBQ bardzo poważnie. Kucharze są już po piątym treningu!
 
A czym barbecue różni się od popularnego u nas grilla? Jak wyjaśnia Adam Kajfosz, to metoda obróbki mięsa pośrednia między grillowaniem a wędzeniem. Przyrządza się je w temperaturze niższej niż ta w trakcie grillowania, ale wyższej niż podczas wędzenia. Posłuchaj
BBQ jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, w Polsce dopiero raczkuje. Pojawia się sprzęt i przyprawy do barbecue. 
 
7-osobową drużynę Polish Barbecue Mafia tworzą szefowie kuchni restauracji w Ustroniu oraz osoby odpowiedzialne za pomoc techniczną i logistyczną. Do USA wylatują 11 października.
 

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1

Nagranie 2



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: