Dymfoki w roli głównej
Magda MarchińskaMagda Marchińska

Dymfoki w roli głównej

Kulinarna bitwa o Złoty Kociołek. Wydarzenie gromadzi pasjonatów kuchni regionalnej. W Ustroniu pachnieć będzie pieczonkami. To za sprawą drugiej edycji Mistrzostw Ustronia w Pieczeniu Dymfoków. 
 
Mistrzostwa odbędą się w sobotę, 19 października na terenie parafii Ewangelicko-Augsburskiej przy ul. Orłowej 2 w Dobku. Start o godz. 10.00.

Dymfoki, inaczej nazywane prażonkami albo pieczonkami, przygotowuje się tradycyjnie w żeliwnym kociołku na ognisku. W konkursowe szranki staną lokalne drużyny, które powalczą o nagrodę główną - Złoty Kociołek. 
 
II Mistrzostwa Ustronia w Pieczeniu Dymfoków to nie tylko okazja do prezentacji swoich umiejętności kulinarnych, ale i promowania tradycyjnej kuchni Śląska Cieszyńskiego.


Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: