Czekoladowy festiwal, a na nim pyszności z ziaren kakaowca
Fot. Beata Stekla
Beata SteklaBeata Stekla

Czekoladowy festiwal, a na nim pyszności z ziaren kakaowca

Znajdziecie tam m.in. czekoladę z... owadami oraz kakao ceremonialne. Beskidzki Festiwal Czekolady odbywa się dzisiaj i jutro w Węgierskiej Górce.Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest Jan Woźniak, pasjonat czekolady i właściciel Beskid Chocolate, czyli manufaktury rzemieślniczej czekolady w Węgierskiej Górce. Jak mówi, zorganizowana przez niego impreza ma określony cel: edukowanie w kwestii wartości czekolady, która powstaje nie z miazgi, ale z ziaren kakaowca. Posłuchaj

Na wstępie zostało wspomniane kakao ceremonialne. Opowiada o nim Tom Siciński z manufaktury czekolady z Sopotu. Posłuchaj

Z kolei czekoladę z owadami oferował Jakub Giermek. Posłuchaj Jakub miał ze sobą słój pełen suszonych larw, którymi częstował uczestników festiwalu. Nam ich smak i konsystencja skojarzyły się z mocno wysuszonym słonecznikiem. Co powiedzieli nam na temat inni? Posłuchaj

Dzisiaj impreza już dobiegła końca, ale jutro organizatorzy zapraszają was ponownie między 10.00 a 18.00. Festiwal odbywa się w dwóch lokalizacjach: w hali widowiskowej na osiedlu XX-lecia II RP 12 oraz w manufakturze Beskid Chocolate przy ulicy 3 Maja 28. 

W programie wykłady, warsztaty, degustacje oraz zabawy i konkursy dla najmłodszych. Wstęp jest wolny. 


Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: