Jagnięcina i ślimaki! Wyzwania przed kucharzami
Magda FritzMagda Fritz

Jagnięcina i ślimaki! Wyzwania przed kucharzami

Zapowiada się wielka kulinarna uczta. W najbliższą sobotę w Buczkowicach (23.07) odbędzie się 8 Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

W Bukowej Karczmie będzie prestiżowy konkurs kulinarny o jedną z dwunastu w całym kraju Nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski! Jak mówi Jacek Dutka, prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego to rywalizacja zawodowych kucharzy. Temat konkursu na danie główne, to jagnięcina która kojarzy się z górami. Utrudnieniem i egzotyką ma być w tym roku przystawka- zespoły będą przygotowywały... ślimaki. BKK stara się promować jagnięcinę podczas spotkań kulinarnych, szczególnie gdy odbywają się one na Podhalu, czy w Beskidach.
"W tym roku narzuciliśmy drużynom, że musi to być danie z udźca jagnięcego. Mieliśmy już inne części owieczki na konkursach. Zobaczymy, co wymyślą. Na wszystko: przygotowanie przystawki i dania głównego mają 90 minut"- mówi Dutka.
Co ciekawe, jurorami w konkursie w Buczkowicach są profesjonalni kucharze z całego świata. Posłuchajcie. 
Konkursowe gotowanie rozpocznie się o godz. 9:30. Jeśli pogoda na to pozwoli, to stanowiska do gotowania będą ustawione przed karczmą. Konkursowi będzie towarzyszyło sporo atrakcji, nie tylko kulinarnych: gotowanie na gigantycznej patelni zapiekanki zbójnickiej, warsztaty kulinarne dla dzieci, ścianka wspinaczkowa, będą Beskidzcy Zbóje oraz dużo muzyki góralskiej na żywo. Festiwal ma potrwać do ok. godz. 18:00.

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: