Rybacy i smakosze ryb w Skoczowie
Magda FritzMagda Fritz

Rybacy i smakosze ryb w Skoczowie

Sandacz, szczupak i sum afrykański- w basenach oraz na talerzu. To zaproszenie na 12 Regionalne Dni Rybackie do Skoczowa.To już w najbliższy weekend na skoczowskim rynku. Największymi atrakcjami będą konkursy kulinarne- międzynarodowe oraz dla uczniów szkół gastronomicznych. Posłuchajcie Andrzeja Pilarczyka z Lokalnej Grupy Rybackiej "Żabi Kraj" i Polskiej Akademii Nauk. 
Rywalizacja kucharzy odbędzie się w trzech kategoriach: IX Międzynarodowe Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z karpia dla uczniów szkół gastronomicznych oraz konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z karpia dla amatorów. Do tego sporo atrakcji dla dzieci, konkursy wiedzy dla dorosłych oraz sporo muzyki na żywo. Wystawa rybacka- w sobotę i niedzielę od godz. 9:00 na skoczowskim rynku do późnego wieczora. Goscie będą mogli posłuchać muzyki na żywo.

Regionalne Dni Rybactwa to także konferencje dla rybaków. Dzisiaj w Bąkowie będą rozmawiać o tym, jak połączyć hodowlę ryb z turystyką. "Ten sposób użytkowania stawów dosyć intensywnie rozwija się na naszym obszarze. Częściowo przy wsparciu środków programu operacyjnego "Ryby" powstają gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa z łowiskami wędkarskimi, z możliwościami popływania kajakami, rowerami wodnymi itd"- mówi Pilarczyk. 

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: