Gotowi na najsłodszy dzień w roku?
Radio BIELSKO
Joanna Wieczorek-TycJoanna Wieczorek-Tyc

Gotowi na najsłodszy dzień w roku?

***MATERIAŁ SPONSOROWANY***W tym dniu kalorii nie liczą nawet rygorystycznie dbający o sylwetkę. W tłusty czwartek zjedzenie pączka jest wręcz obowiązkowe. Tym bardziej, że jest ogromny wybór smaków nadzienia i polewy. 

Jak opowiadała nam Janina Bronowska prezes zarządu spółki "Piekarnia Cukiernia Bronowscy", przygotowania do tego słodkiego dnia prowadzone są już miesiąc wcześniej. Chodzi przede wszystkim o zamówienie składników potrzebnych do wyrobu pączków. - Panie w sklepach na podstawie sprzedaży z roku poprzedniego robią wstępne zamówienia - objaśnia Janina Bronowska. Posłuchaj

Pączek z adwokatem, ze śmietaną, z musem truskawkowym, nadzieniem wiśniowym, serkiem waniliowym obok nich pączki "słony karmel" i z... pomidorami oraz mozzarellą. 

Środa i (tłusty) czwartek dla cukierników to najbardziej pracowite dni w roku.  - W naszej cukierni pączka wyrabiamy metodą dwufazową. Najpierw sporządza się rozczyn z mleka, cukru i drożdży. Ten rozczyn musi wyrosnąć, później dodaje się poszczególne składniki: żółtka, spirytus, rum, skórkę pomarańczową i cytrynową, na końcu masło i odrobinę soli - wylicza Piotr Paciorek, mistrz cukiernictwa z cukierni w Czernichowie. Posłuchaj.

Ciasto wyrabiane jest w dzieży. Później przechodzi na stół drewniany, gdzie dzieli się je na kęsy. Dojrzewa w komorze fermentacyjnej (jest tam odpowiednia temperatura i wilgotność). Następnie "przyszły pączek" trafia do kąpieli tłuszczowej, czyli jest wysmażany. Jeszcze tylko nadzienie i już można tę słodkość pakować, by trafiła do cukierni a finalnie do naszych domów. 

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1

Nagranie 2



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: