Złota Perła dla oscypka!Magdalena PawińskaMagdalena Pawińska

Złota Perła dla oscypka!

Oscypek z Koniakowa zdobył pierwsze miejsce w konkursie pod hasłem "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" na najlepszy lokalny produkt żywnościowy i potrawę. Do konkursu stanęło około 40 produktów oraz 7 potraw. Jury, zanim wydało werdykt, musiało wszystkiego skosztować. Wśród wyróżnionych produktów znalazły się: wino z róży, nalewka z mirabelek, śliwowica babuni, fet na śledziu. Pierwsze miejsce w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego przypadło oscypkowi z Koniakowa Piotra Kohuta. Nominację do tzw. Czarnej Perły otrzymały cukierki "kopalnioki" i bryndza wołoska wędzona z Koniakowa.
Oficjalne ogłoszenie wyników – 13 września w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food. W ubiegłym roku Piotr Kohut otrzymał w Poznaniu Perłę dla województwa śląskiego za jagnięcinę beskidzką.


Fot: M. Kociołek / www.slaskie.pl

Posłuchaj audycji:



Zobacz inne wiadomości tego autora: