Nie hałasować!Magda FritzMagda Fritz

Nie hałasować!

Nie powinno się hałasować, zwracać na siebie uwagi, nachalnie zagadywać innych- o zachowaniu się przy stole rozmawiali w Bielsku-Białej naukowcy, restauratorzy i znawcy etykiety. Konferencję popularno- naukową zorganizowała Wyższa Szkoła Administracji. Co ciekawe, większość z prelegentów i zaproszonych gości to... panowie! "To dlatego, że będziemy się tu próbowali trochę wymądrzać, a nie mówić o kuchni codziennej, która nie jest może atrakcyjna"- mówi prof. zw. dr hab. Waldemar Żarski. On sam często słyszy od żony: "O, Boże napisałeś książkę kucharską, a ja mam wymyślać co jutro ugotować i jeszcze żebyś był zadowolony". "Odpowiadam jej wtedy: "no, przede wszystkim zadowolony. Ty też"- śmieje się Żarski.
Dlaczego zawód szefa kuchni jest popularniejszy wśród mężczyzn? Przecież w kuchni zwykle więcej czasu spędzają panie. Robert Makłowicz porównuje ten zawód do pracy górnika, policjanta czy żołnierza. "To jest stanie po kilkanaście godzin w pomieszczeniu, często bez okien gdzie jest potwornie gorąco. Dobry szef kuchni jeździ po świecie, jest jak marynarz. Wiąże się to z tym, że trudniej mu założyć normalną rodzinę. Chodzi tylko o trudność, nic więcej. Kobiety gotują równie wspaniale"- mówi Makłowicz. I jeszcze jedno- "Jak się nie musi robić czegoś (codziennie gotować obiadu dla całej rodziny), to gotowanie jest gigantyczna przyjemnością. Ale chyba wolę o tym pisać"- mówi znany z gotowania na ekranie Robert Makłowicz. Jego zdaniem, tak naprawdę polska kuchnia narodowa nie istnieje. Dania, wymieniane jako takowe: pieczony kurczak, schabowy w panierce i pomidorowa z ryżem, to tylko pozostałość po komunizmie.
Po części naukowej konferencji, można było spróbować potraw z drobiu, sushi, czy śląskich dań regionalnych. A jak zachować się przy stole?! Zdaniem mistrza ceremonii odpowiedzialnego za obsługę prezydentów i premierów podczas przyjęć, Krzysztofa Łabińca nie wypada np. mówić "smacznego"! Dlaczego?! "Powiem tak: mówienie "smacznego" należy do kultury średniej, a nie wysokiej. A Państwo niech zrobią już sobie z tym, co chcą"- mówi konsultant Instytutu Nauk Społecznych UJ w zakresie obsługi gości specjalnych. Etykieta różni się w zależności od kultury. Co nie przystoi w Polsce?! "Nie powinno się hałasować, zwracać zbytnio na siebie uwagi, nie zagadywać innych, być stonowanym. Zawsze goście z największą klasą, to osoby taktowne niczego nie żądające"- mówi nasz rozmówca.

Posłuchaj audycji:



Zobacz inne wiadomości tego autora: