Najlepsza bryndza to ta...
Katarzyna KoczwaraKatarzyna Koczwara

Najlepsza bryndza to ta...

W konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy, nagrodę Perła Smaków 2016 zdobyła bryndza z naszego regionu. Wiślańska bryndza jest produktem  wyrabianym na Stecówce w gospodarstwie Henryka Kukuczki.
- Nasza przygoda z owcami i produktami z mleka owczego zaczęła się dwa lata temu. Bryndza cieszy się ogromnym powodzeniem. Najpierw pojechaliśmy na konkurs Smaki Regionów do Częstochowy z bryndzą, którą wspólnie nazwaliśmy wiślańską. Tam nasz produkt zdobył pierwsze miejsce, a w następnym roku otrzymał nominację do nagrody Perła Smaków 2016 – relacjonuje Barbara Kędzior, która wraz z mężem Janem wyrabia ten znakomity i w stu procentach naturalny rodzaj sera.
W tym roku na Międzynarodowych Targach Poznańskich POLAGRA bryndza wiślański otrzymała zaszczytne wyróżnienie przyznane przez Krajową Kapitułę Konkursową. - Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia. Jest to dowód na to, że bryndza jest wysokiej jakości produktem, wyrabianym ze stuprocentowego mleka owczego przez doświadczonego gospodarza Henryka Kukuczke, z którym ściśle współpracujemy.  - mówią Jan i Barbara Kędzior.
fot. UM Wisła


Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: