Słodka rywalizacja...
Agnieszka WykrętAgnieszka Wykręt

Słodka rywalizacja...

Młodzi cukiernicy rywalizowali o tytuł najlepszego! Jedna z prac konkursowych trafiła do naszej redakcji. Po 15 minutach nie było po niej śladu... Do konkursu uczniów klas trzecich w zawodzie cukiernik organizowanego przez Cech Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości w Bielsku-Białej przystąpiło ośmiu adeptów sztuki cukierniczej.
-Tematem konkursu są torty wiosenne. W rywalizacji wzięło udział ośmiu uczniów klas trzecich z czterech szkół z terenu działania naszego cechu. Bielska Szkoła Rzemiosł zwróciła się do nas, aby reaktywować konkurs, żeby pokazać zdolnych uczniów, aby zaprezentować się poza granicami szkół - wyjaśniają Małgorzata Masiak kierownik biura bielskiego Cechu i Starszy Cechu - Adam Wykręt.
W tym roku każdy z uczestników pracował indywidualnie. Jury konkursu oceniło najwyżej pracę Weroniki Rodzińskiej szkolącej się w cukierni Andrzeja Gołębiowskiego z Chełmka. Drugie miejsce ex aequo zajęły Agnieszka Jasek, praktykująca u Henryka Studenckiego z Żywca oraz Katarzyna Mrowiec, która szkoli się pod okiem Janiny Bronowskiej z Czernichowa. Trzecie miejsce wywalczyła Anna Płonka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Ponadto nagroda specjalna powędrowała do Katarzyny Mrowiec, która kończy edukację w Zespole Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Żywcu. Praktykantów do konkursu zgłaszali pracodawcy. Posłuchajcie poniżej, jak zareagowała na tę propozycję Kasia Mrowiec...
-Ocenialiśmy organizację pracy, estetyka, omówienie produktu. Sporo punktów jest do oceny. Prace są na bardzo wysokim poziomie, jestem bardzo mile zaskoczona, że uczniowie podeszli tak profesjonalnie do tematu i przygotowali się świetnie do konkursu. Wszystko, co zaprezentowali przygotowywali na miejscu, także dekoracje tortu - mówi przewodnicząca jury - Halina Kwaśny-Bartków.
- Ranga zawodu cukiernik w tej chwili bardzo wzrasta. Nasi cukiernicy kształcą się głównie w warsztatach szkolnych. Panie, które specjalizują się w cukiernictwie wykazują się ogromnym kunsztem. Bardzo się cieszę, że ta nasza inicjatywa przeniosła się także poza szkołę, że możemy spotkać się z pracodawcami oraz, że uczniowie mają okazję być poza szkołą i wykazać się - mówi Jolanta Wikło - dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku - Białej. - Do zeszłego roku był ewidentny spadek w naborze. W obecnym roku szkolnym nabór jest dosyć dobry bo otrzymałem zgodę organu prowadzącego na dodatkowy oddział klas pierwszych. Zaczyna się odbudowywać ilość osób kształcących się w zawodzie. Można powiedzieć, że wraca trend do kształcenie młodzieży w szkolnictwie zawodowym. To cieszy, bo nie uczymy bezrobotnych, a osoby, które mają w ręku gotowy fach - mówi Marek Koźmiński z Bielskiej Szkoły Rzemiosł.
Swoje zaplecze i sale młodym adeptom sztuki cukierniczej udostępnił właściciel domu weselnego Bartek w Bielsku-Białej.
Jedna z prac konkursowych trafiła do naszej redakcji. Po 15 minutach nie było po niej śladu... Redaktorzy nie darowali nawet biedronce. Ustalamy też, kto i kiedy zjadł motyla...

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: