Słodka rywalizacja
Magda MarchińskaMagda Marchińska

Słodka rywalizacja

Tradycja pieczenia tych małych słodkości sięga panowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego (przełom XVIII i XIX wieku). Już po raz ósmy Zamek Cieszyn zorganizował konkurs na najpyszniejsze ciasteczka. W tym roku padł konkursowy rekord - zgłoszono aż 18 słodkich zestawów. Jury oceniało zgodność z tradycją, estetykę i staranność wykonania, bogactwo form, smak i sposób podania ciasteczek. Pierwsze miejsce zajęła Małgorzata Płusa z Cieszyna. Drugie przypadło Bożenie Kendzior z Ochab Małych. Dwie trzecie nagrody zdobyły mieszkanki Cieszyna: Beata Wojnar oraz Katarzyna Orszulik. Przyznano również kilka wyróżnień.
- Konkurs zdominowały panie, ale w gronie piekących cieszyńskie ciasteczka znalazło się dwóch panów. Wśród uczestników konkursu nie zabrakło młodych ludzi, m.in. uczniów szkoły gastronomicznej. Jest szansa, że tradycja pieczenia cieszyńskich ciasteczek nie zginie – podkreśla Ewa Gołębiowska, jedna z jurorek konkursu. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki, zaś nagrodzeni i wyróżnieni zabrali ze sobą zestaw porcelany, foremki do pieczenia, przyprawy i inne drobiazgi przydatne do kuchennych eksperymentów. Konkursowe ciasteczka można oglądać (niestety bez degustacji) w zamkowej Bastei, do święta Trzech Króli.
Fot: cieszyn.pl


Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: