Kuchnia zbójnicka królowała w Skoczowie
Magda MarchińskaMagda Marchińska

Kuchnia zbójnicka królowała w Skoczowie

Dziewięć ekip kucharskich walczyło o Złotą Ciupagę. W Skoczowie odbył się szósty Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu była jagnięcina. Najlepsza - zdaniem jury, któremu przewodniczył Wiesław Ambros - była załoga w składzie: Paweł Grabowski i Adam Szajner z Radzionkowa. Przygotowali oni jagnięcinę z ozorkami, nerkami, grasicą z jabłkiem, duszonym chrzanem oraz bobem.
Drugie miejsce zajęli Andrzej Łabędzki i Zbigniew Jaworski z Mysłowic za przyrządzenie Jagnięciny po galicyjsku. Na trzecim miejscu podium stanęli Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski z Warszawy z potrawą: Duet jagnięcy w towarzystwie kaszy jaglanej, warzyw i sosu śliwkowego.
Zdobywcy pierwszego miejsca wystartują w eliminacjach do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się w Poznaniu podczas Targów Polagra 2014. Otrzymali również nagrodę w wysokości 1,5 tys. złotych.
Fot: Beskidzki Klub Kulinarny





Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: