Zbójnicy opanują Skoczów
Magda MarchińskaMagda Marchińska

Zbójnicy opanują Skoczów

W sobotę na skoczowskim Rynku królować będzie dobra kuchnia. Do miasta, po rocznej przerwie, wraca Festiwal Kuchni Zbójnickiej. To będzie już szósta edycja tej imprezy. Zbójnicy opanują centrum miasta, będą pokazywać góralską kulturę, przygotują też zbójnickie jadło. Skoczowski festiwal to przede wszystkim konkurs kulinarny dla mistrzów kuchni - konkurs prestiżowy, ponieważ jest on nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski Poznań 2014. Kapituła konkursu zdecydowała, że w tym roku tematem przewodnim będzie jagnięcina. Z niej kucharze będą musieli przygotować danie głównie.  Kulinarne potyczki rozpoczną się w sobotę, 19 lipca o godz. 10.00.
Ponadto podczas festiwalu przez dwa dni Rynek w Skoczowie będzie obfitował w wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych - zapowiada Maciej Chojna,  rzecznik imprezy. Konkurs poprowadzi Sebastian Olma z Bielska-Białej, zwycięzca kulinarnego programu Top Chef. - Gulasz zbójnicki też wpisał się mocno w nasz festiwal. W związku z jego popularnością zdecydowaliśmy, że w tym roku będziemy gotować na patelni o średnicy dwóch metrów. Powinno powstać ok. 700 porcji gulaszu - dodaje Chojna. Tę kulinarną niespodziankę zaplanowano na godz. 14.00. Będą też pokazy kulinarne, regionalne produkty, występy kapel i zespołów. Na scenie wystapią: Kapela Stela, Śtyry, Vista, Sarpacka. Zagra również Blas musik. Zabawę zakończy DJ Janosik.
Dzień później, w niedzielę na skoczowskim Rynku pojawią się wystawcy produktów regionalnych - będą to nie tylko produkty spożywcze, ale również rękodzielnicze.


Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: