Wielkanoc od kuchni
Magda FritzMagda Fritz

Wielkanoc od kuchni

Jajko, symbol życia królować będzie na świątecznych stołach katolików w Wielkanoc.O kulinarnej stronie świętowania rozmawialiśmy z paniami z kół gospodyń wiejskich z gminy Czernichów. Jajka można podawać pod różnymi postaciami- są w sałatkach, dzielimy się nimi składając sobie życzenia w niedzielę wielkanocną. "U nas w domach w poniedziałek króluje na śniadanie jajecznica. Kiedyś podawana ze świeżą młodziutką pokrzywą, obecnie raczej ze szczypiorkiem i cebulą"- mówi Janina Łach z KGW z Międzybrodzia Żywieckiego.
Jeśli chodzi o słodkości, to kiedyś nie było Wielkanocy bez... baby. Posłuchajcie Bogumiły Wojtanek z Koła Gospodyń Wiejskich w Czernichowie, jak dużą wagę przywiązywano kiedyś do wielkości wypieku. 

Dzisiaj Wielka Sobota, która poprzedza Zmartwychwstanie Chrystusa, trzeci dzień tzw. Triduum Paschalnego. Przed Liturgią Wigilii Paschalnej katolicy święcą pokarmy na stół wielkanocny.

Posłuchaj audycji:

Nagranie 1



Wiadomości Radia BIELSKO są dostępne w Google News - obserwuj nas!

Zobacz inne wiadomości tego autora: